· 

Hoera! Mijn paard is sensibel! Werken op connectie.

Ik merk dat dit onderwerp vaak door mensen als zweverig wordt gezien. Werken op connectie. Dan stel ik je de vraag: als je een drukke dag hebt gehad. Merkt jouw paard dit op? Ofwel merkt je paard spanning en stress op? Meestal geeft dit ongewenst gedrag van je paard met zich mee. Maar nu draai ik hem om. Hoe fijn is het dat jouw paard die kleine veranderingen aan jou kan opmerken!

 

 

Mijn streven is om met zo klein mogelijke hulpen met mijn paarden te kunnen werken. Het gevoel dat je paard je gedachten kan lezen. En ieder paard is in staat jouw stemming op te merken en de omgeving in de gaten te houden. Ofwel het gevoel en zicht zijn prima ontwikkeld bij een paard. Waarom wordt er dan toch vaak zo grof met paarden omgegaan vraag ik mij af.

 

Dan hoor ik mensen wel eens zeggen: ja maar mijn paard is gewoon lui / lomp/ sterk / flegmatiek en daarom moet ik zo groot zijn in mijn hulpen. Dus mijn paard kan dat niet.

Ik ben ervan overtuigd dat ieder paard open staat om op connectie samen te werken. We moeten alleen tijd investeren om op elkaar afgestemd te raken.

 

Wat bedoel ik met connectie?

 

Met connectie bedoel ik dat mijn paard met de aandacht bij mij is. Dat je voelt dat je paard met zijn/haar gedachten in jouw hoofd en lijf is met gedachten. Zodat je ademhaling, spierspanning, houding, stemming en intentie invloed hebben op je paard en dat je hiermee met je paard kunt communiceren en werken.

 

Zo kan ik een paard op bepaalde plekken waar hij/zij “vast” houdt vragen los te laten zonder een hoop gepluk aan mijn paard. En de ademhaling van mijn paard herstellen als deze verstoord raakt. En kan ik door het ritme in mijn “buikgevoel” te veranderen paarden overgangen laten maken.

 

Dit is onwijs gaaf om mee te werken. Je voelt een enorme verbondenheid met je paard. Als je hier net mee begint zijn het soms maar seconden van een training dat dit lukt. Maar wanneer je hier gericht mee aan de slag gaat in je training worden deze stukjes van connectie steeds langer en gedetailleerder.

 

Ik zeg maar zo: Als je jouw paard de stempel geeft van lomp of lui te zijn. Dan krijg je dit beeld ook van je paard terug. Zie je jouw paard als een vederlicht en werkwillig paard dan krijg je dit ook terug. Ik heb al vele trekpaarden en Friezen van sterk om zien turnen in korte tijd naar lichte prima ballerina’s.

 

What you give is what you get.

 

Zie je de kwaliteiten en de mogelijkheden en zet je dit om in een spel dan kan er zo veel veranderen!

 

En ik hoor al bijna mensen denken. Ja dat is makkelijk gezegd. Klopt dat is het ook hahaha! Maar het is echt te trainen. Met de juiste oefeningen en energiegebruik (intentie) is er zo veel mogelijk. En ieder licht stapje op connectie is er weer één. En die worden er vanzelf dan 2 of 3 die je lukt. Het vraagt in het begin doorzettingsvermogen en veel concentratie.

 

Maar dan stel ik de vraag: is het de investering waard? Wil je grote hulpen moeten geven en je helemaal in het zweet werken om je paard te trainen? Of wil je vederlicht kunnen werken met jouw paard? Daarom dacht ik, wellicht toch leuk om mijn gedachten hierover met jullie te delen.

En ja, met een sensibel werkwillig paard komt het wat sneller. Daarom zie ik sensibel als iets positiefs terwijl dit vaak weer een negatieve stempel heeft. Daarentegen voor de mensen met minder sensibele paarden. Met deze sensibele paarden vraagt het gelijk ook heel veel van jou als trainer en heeft een minder sensibel paard het voordeel dat deze vergevingsgezinder zijn als je dosering van de hulpen niet klopt. Zo heeft beide kanten zijn voor en zijn tegens. En dan zeg ik: ieder paard zijn eigen kwaliteit.

 

Door op deze manier te werken met paarden heb ik al heel veel mooie momenten en bedankjes van paarden gehad. 

 

Heb jij ook een leuke ervaring die je wilt delen over connectie? Dan mag je die hieronder delen in de reacties.

 

Foto's zijn gemaakt door: Romy de Lange van Expose your vision 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Francis (zondag, 28 oktober 2018 13:58)

  Nooit gedacht dat een sensibel paard ook leuk is om mee te werken en dat je met een sensibel paard juist heel weinig hoeft te doen om de juiste beweging/uitwerking te krijgen. Bv met Saigon ben ik mbv lisette begonnen met grondwerk en haar stoer te maken mbv je stem. Dat stoer maken is zo leuk en hoe ze verandert is zo gaaf. Voorheen moest je het negeren en er doorheen rijden en haar bestraffen en nu doen we precies alles anders en ze loopt nu op enge dingen. Nog lang niet alles maar begin is er.

 • #2

  Ellis (zondag, 28 oktober 2018 14:04)

  Ik heb mijn paard nooit als sensibel ervaren. Ze is gewoon leergierig gevoelig en enorm werkwillig. Met behulp van lisette hebben we zulke grote stappen gemaakt in haar ontwikkeling zowel lichamelijk als mentaal. Is mijn paard sensibel ? Ja opzich wel. Is dit vervelend? Nee heerlijk.

 • #3

  Tadjana (dinsdag, 30 oktober 2018 23:17)

  Mooi geschreven en mooi om zelf te ervaren. Vandaag tijdens de les was het meer dan duidelijk, dat deze manier van werken, veel oplevert.