Over ons

Ik ben Lisette Sterk en inmiddels 27 jaar in de paardensport. Mijn passie: zorgen voor blijdschap en vooruitgang in omgang en trainen met paarden. Om zachtheid te creëren naar jezelf en naar het paard. Ofwel: jezelf en je paard tijd gunnen om te leren. En om mensen te leren waarom je paard iets niet doet of moeilijk vindt zodat je gericht kunt werken aan verbetering.

 

Ik heb jarenlang jonge paarden gereden voor anderen. En op maneges reed ik het liefste op de "moeilijkere" paarden/pony's. Ik haalde veel voldoening uit de band die ik met deze manegepaarden op kon bouwen. Een goede relatie met het paard vond ik van kind af aan al erg belangrijk. Met jonge paarden en deze manegepaarden ging het jaren zorgeloos. Met respect en een goede dosis positiviteit kwam ik altijd een heel eind.

 

In 2007 kocht ik mijn eerste eigen paard: Rasta. Zij was erg verwaarloosd geweest en bang geworden voor mensen. Zij was zodanig mentaal beschadigd dat ik er met alleen geduld en respect er niet meer kwam. Buiten mij kon niemand haar ook maar vasthouden, want dan raakte ze compleet in paniek. Haar vertrouwen in de mens was verloren gegaan. Ze was 24/7 gestresst en verwondde zichzelf iedere dag.

 

Waar angst is kun je niet leren.

 

Hierdoor ben ik mijn horizon gaan verbreden. Ik wilde zorgen dat Rasta nog heel veel gelukkige jaren zou meemaken. Mede door het toepassen van kennis uit Natural Horsemanship, Academische rijkunst en Centered Riding is zij weer een gelukkig paard. En zijn we zowel op recreatief als dressuurmatig vlak mooi aan het groeien.

 

De reis heeft vele ups en downs gekend en ik heb ervaren hoe radeloos je kunt zijn als je met je beste wil niet verder komt met je paard. Waardoor het rijden in de bak niet leuk meer is, omdat er geen progressie is. Daarom help ik graag anderen ook weer op weg met hun paard. Zodat het plezier en trots weer kan groeien.

 

Mijn passie is om anderen te leren om een fijne samenwerking met hun paard te creëren. Waar je leert hoe je doelgericht met je paard kunt gaan trainen met wederzijds begrip en respect.

 

Mijn paarden hebben allen hun eigen uitdagingen en niet de ideale lichaamsbouw voor het dragen van een ruiter. Ook hierin heb ik een enorme drijfveer gevonden om mij te blijven ontwikkelen. Om door middel van grondwerk, longeren en trainen onder het zadel het paard te leren op een gezonde manier het ruitergewicht te dragen.

 

Mijn historie en ontwikkeling in de paarden:

In 1991 ben ik begonnen met mijn eerste rijlessen. Naast de rijlessen heb ik jarenlang een verzorgpony gehad.
Ik ben in 2001 gestart met de opleiding paardenhouderij bedrijfsleiding in Barneveld. Ik heb stage gelopen op het NCPG, maneges (Woelige Stal & Het Lamoen), IJslanderstallen in Duitsland (Vindhólar & Grenzdyck). En in 2004 heb ik mijn diploma behaald.

Tussen 2002 en 2007 heb ik verschillende jonge paarden voor de verkoop gereden.

In 2007 kocht ik mijn eerste eigen paard waar mijn ontwikkeling in een stroomversnelling raakte. In 2009 heb ik kennis gemaakt met natural horsemanship, stukje vrijheidsdressuur opgepakt en in 2012 ben ik begonnen met de Academische Rijkunst.

In 2014 kocht ik twee paarden erbij, een 3 jarige Töltende Draver (nog niet beleerd onder het zadel) en een 11 jarige kruising Fries x Peruaanse Paso (zadelmak, maar nog niet los gereden). Beide paarden heb ik zelf beleerd en doorgetraind.

Van 2015/2016 heb ik de instructeurs/trainersopleiding bij Equilibrio gevolgd. En heb ik steeds meer verdieping opgedaan in voedingsleer, biomechanica, gedrag en trainingleer van paarden.

In 2016 heb ik de opleiding tot Centered Riding instructeur level 1 gevolgd en met succes afgerond. 
Vorig jaar (2016) ging mijn ontwikkeling wederom enorm in de lift. Dat jaar ben ik gestart met de instructeursopleiding aan de Human & Horse Academy van Greetje Hakfoort. Clinics gevolgd in Centered Riding, Working Equitation en Academische rijkunst. dressuurmatig rijden en Working Equitation.

Sinds 2016 volg ik privélessen bij Greetje Hakfoort in grondwerk, werken aan de hand, longeren, 
In 2017 heb ik twee clinics van Bent Branderup bijgewoond. Waarvan één als theoriedeelnemer en één als praktijkdeelnemer. Daarnaast heb ik voor de tweede keer meegedaan aan een 3-daagse clinic Working Equitation.

In 2017 heb ik Arezzo (6 jarige Haflinger) zadelmak gemaakt en via grondwerk beleerd. Hebben we een Minishet gekocht die ik door middel van grondwerk verder aan het beleren ben onder het zadel. En sinds kort heb ik een 4 jarige Lusitano gekocht van Greetje Hakfoort waar ik samen met Greetje mee aan de slag ga. Genoeg paarden om van te leren!

September 2017 Geslaagd voor het eerste leerjaar bij Human & Horse Academy

Oktober 2017 gestart met tweede leerjaar Human & Horse Academy.

Januari 2018 geslaagd voor het praktijkonderdeel grondwerk aan aan de Human & Horse Academy

Februari 2018 Schriktraining gevolgd

Maart 2018 geslaagd voor het praktijkonderdeel longeren aan de Human & Horse Academy

Maart 2018 mijn debuut gemaakt in de dressuursport met Alegria

April 2018 Clinic Guasha gevolgd 

April 2018 Proefgerichte clinic L1 gevolgd met Alegria bij Ton Koenderink

Mei 2018 L1 startgerechtigd met Alegria

Mei 2018 Driedaagse clinic Working Equitation met koeienwerk gevolgd en een clinic schriktraining

Juni 2018 Eerste cavalletti les gevolgd bij Merel Tolkamp

September 2018 geslaagd voor theorie-examen bij Human & Horse Academy
November 2018 gestart met de therapeuten opleiding Guasha voor mens & paard


Ik ben altijd op zoek naar nieuwe methoden die ons weer verder kunnen helpen en hou van afwisseling. De dressuur is mijn basis. Naast dressuur rij ik graag in het bos met mijn paarden, werk ik graag in liberty, maak ik graag een sprongetje en rij ik graag een WE Parcours.

 

 

Graag stel ik jullie hieronder voor aan mijn fantastische leermeesters op vier benen.

Rasta

Betekenis naam: Vrijheidsstrijder

 

Ras: onbekend

 

Stokmaat: 1.54m

 

Sinds haar 7e levensjaar is zij bij mij. In april 2007 kwam mijn eerste eigen paard op mijn pad. Ze was erg getraumatiseerd en daar moesten we een weg in vinden. We hebben diepe dalen gekend waarin ik niet meer wist hoe ik haar verder kon helpen om weer een gelukkig paard te worden. Door haar ben ik de paardenvrouw die ik nu ben. Mijn doel was haar weer te leren genieten van het gezelschap van mensen en met plezier samen te kunnen trainen. En dat is gelukt.

Inmiddels is zij 18 jaar en een gouden vriendin voor het leven.

Rasta kan je het prachtige gevoel geven alsof in haar kunt kruipen. Ze is enorm zuinig op haar ruiter en een echte moedertype. Ze regelt graag alles in de groep. Kortom een fantastisch paard.
Rasta kent in stap alle zijgangen. In draf t/m travers. Met haar kan je meer ervaring opdoen in de zijgangen. 
Rasta kan je ook goed helpen om meer te leren over je zit, omdat ze hier heel fijn op reageert. 

Elin

 

Betekenis naam: Fakkel

 

Ras: Amerikaanse Draver (5-ganger)

Stokmaat: 1.60m

 

Zij is mijn tweede paard en bij ons gekomen toen wij in juni 2014 onze boerderij kochten.

Elin is een vrolijke dame en is altijd in voor een grapje. Je bezem stelen vindt ze prachtig. Ze is enorm intelligent en wil altijd trainen en leren.  Ze geniet er ook intens van om in volle galop door het bos te gaan (uiteraard alleen op verzoek).  Zij is een heerlijk onbezorgd paard. Elin is 7 jaar en we nemen lekker de tijd voor de basis om te zorgen dat ik nog lang van haar mag genieten. Op 3 jarige leeftijd zijn we begonnen met grondwerk, longeren en meegaan naast de fiets. Ondanks deze uitdagingen liep ze nog over van energie (dit uitte ze o.a. door ongein uit te halen op de paddock) hierdoor heb ik het mennen met haar opgepakt. Toen ze bijna 4 jaar was zijn we 2x in de week met korte trainingen het rijden op gaan pakken. Dit bouwen we sindsdien uit.
Ze is heel goed in het leren verfijnen van je hulpen zowel in rijden als in grondwerk. Ze reageert op hele kleine hulpen en is op de zit beleert. Doordat Elin van nature voelt als uit losse onderdelen kun je op haar mooi voelen wanneer je haar mooi tussen je hulpen hebt en wanneer niet. In alle trainingsonderdelen kun je dit bij haar goed voelen. Het verschil is goed te voelen en dat maakt het makkelijker om te leren je paard tussen de hulpen te krijgen.

Alegria

 

Betekenis naam: Blijdschap

Ras: Kruising Fries x Paso Peruano (4-ganger)

 

Stokmaat: 1.53m

 

Zij kwam als derde paard op mijn pad eind augustus 2014. Een welkome afwisseling in de kudde. Zij is een paard dat uren met je kan knuffelen zonder dat het haar gaat vervelen. Ze is graag bij mensen. In het trainen was ze wel uitdagend. Ze was erg bang om fouten te maken en sloeg snel in paniek. Haar vluchtreflex was enorm. Hierdoor ben ik met haar opnieuw begonnen met beleren. Eerst via NH en toen ze voldoende vertrouwen had zijn we het grondwerk volgens de Academische rijkunst op gaan pakken. Toen dit voldoende bevestigd was ben ik haar opnieuw onder het zadel gaan beleren.

Inmiddels heeft ze geleerd dat als ze iets spannend vindt of niet snapt dat ze beter even stil kan gaan staan en dan proberen we het gewoon opnieuw. Ze vindt trainen inmiddels zo leuk dat ze zelfs in galop van de wei komt als je haar roept. Zij gaat nu met mij mee naar de opleidingen en ze geniet volop. Ook zijn we inmiddels gestart met dressuurwedstrijden en inmiddels L1 startgerechtigd. Alegria is een onwijs liefdevol paard waar ook mijn zoontje inmiddels als een blok voor is gevallen. Zij is omgetoverd van onvoorspelbaar in een super betrouwbaar paard waar ook mijn zoontje inmiddels vol plezier het paardrijden op kan leren.
Alegria kan je heel mooi leren concentreren en je rust te vinden. Ook kun je op haar heel goed leren voelen wanneer een paard op de voorhand is of in horizontale balans. Dit verschil is bij haar heel goed te voelen. 

 

 


Nando

 

Betekenis naam: met vreugde

 

Ras: Haflinger

 

Stokmaat: 1.48m

 

Nando is een 13 jarige Haflinger. Hij is een paard dat al van jongs af aan met veel plezier alles voor je doet. Hij lijkt wel zadelmak geboren te zijn. Hij heeft een enorme will to please en past zich aan het niveau van de ruiter aan. Dus een groot plezier voor groot en klein.
Ook is hij een fantastisch paard voor de menwagen. Hij loopt zowel in enkel- als in dubbelspan.
Kortom: letterlijk en figuurlijk een gouden paard. 
Nando is een superfijn paard om vertrouwen te krijgen in paarden en jezelf. Ook voor houding en zitlessen laat hij goed zien zodra je het te pakken hebt.

Will o the Wisp

Betekenis naam: dwaallichtje

 

Ras: KWPN

 

Stokmaat: 1.67m

 

Wisp is een dame van 15  jaar. Zij kwam via een vriendin oktober 2015 op mijn pad. Ik heb de vreugde om nu ook van haar te mogen genieten. Ze is een zeer vriendelijke dame. Die zoals haar naam al doet vermoeden wel eens in gedachten kan afdwalen. Spreek je echter haar hersens aan blijkt ze een enorm mooi en gevoelig paard te zijn die je kan coachen naar een betere houding zowel mentaal als lichamelijk. Een erg mooi gevoel om te ervaren en ze brengt me veel vreugde. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn onbetaalbaar. Ze is erg vriendelijk en zeer braaf met de allerkleinsten. Wisp past zich goed aan naar het niveau van de ruiter. Ze is erg rustig met de beginnende ruiter, maar als je al verder gevorderd bent kun je met haar ook ervaren hoe fijn een paard voelt zodra deze meer gaat verzamelen. 


Sebas

 

Betekenis naam: eerbiedwaardig, verheven

 

Ras: Mini shetlander

 

Stokmaat: 93 cm

 

Sinds september 2017 woont deze kleine man bij ons. Hij is de pony van mijn zoontje Kaj. Sebas is eind augustus (2017) 4 jaar geworden. Hij is opgegroeid met kleine kinderen om zich heen en geniet zichtbaar van de aandacht. Hij laat zich door kleine kinderen leiden en is een erg vrolijke en beleefde pony. Ik ben hem nu ook via het grondwerk aan het beleren, omdat mijn zoontje lichamelijke uitdagingen heeft. Door het grondwerk leer ik Sebas op kleine hulpen te reageren. Door bijv. de buitenteugel zacht aan te leggen om de bocht om te sturen. Sebas pakt dit heel snel op en beloofd een zeer fijne rijpony voor hem te worden.

Sebas is ook beschikbaar voor grondwerklessen en kent inmiddels alles zijgangen in stap.

Sebas is beleerd zowel in enkel- als in dubbelspan. Wellicht dat wij in de toekomst met hem ook het mennen weer op kunnen pakken.

Tiburon

 

Betekenis naam: Haai

 

Ras: Lusitano

 

Stokmaat: 1.65m

 

Sinds september 2017 is onze paardenfamilie onverwacht verder uitgebreid. Dit vriendelijke sprookjespaard zag ik een half jaar ervoor voor het eerst. Ik was op slag verliefd op hem, maar ik had nooit durven dromen dat hij nu in mijn stal zou staan. Tiburon is nu 5 jaar en we gaan elkaar rustig leren kennen. Ik heb met hem op den duur de ambitie om de wedstrijdsport in te gaan. Zowel dressuur als Working Equitation.

Fantastica Alegria

 

Betekenis naam: Fantastische vreugde

 

Ras: Lusitano

 

Stokmaat: 1.60m

 

Sinds 22 juli 2018 is Fantastica Alegria bij ons. Zij was erg bang voor mensen en sloot zich af en bouwde spanning op totdat er een uitbarsting kwam. Binnen een week was ze echter al omgeslagen naar interesse in alle mensen die hier op het erf kwamen doordat ze zo mensgericht is. Ze is heel ijverig en wil altijd in connectie zijn. Ze is een onwijs werklustig en speels paard. Ze geeft echt het centaur gevoel.

Floor

 

Betekenis naam: bloeiend, bekoorlijk in aanzien, godin van de lente, beroemd en stralend.

 

Ras: KWPN 

 

Stokmaat: tussen de 1.70m - 1.75m

 

Floor is nog maar net bij ons. We hebben haar 6 november 2018 gekocht. Helaas bleek al snel dat de ogenschijnlijke "hengstigheid" geen hengstigheid was, maar een enorme blaassteen. De kliniek gaf aan dat deze 10x groter was dan de grootste blaassteen die ze tot nu toe hadden gezien. Ze heeft heer laten zien hoe onwijs sterke vrouw zij is. Ondanks haar pijn was ze vriendelijk en werklustig. Ook tijdens de enorm pijnlijke behandeling bleef zij gefocust en vriendelijk. We hebben haar al leren kennen als een dame met een topkarakter. We zijn nu net gestart d.m.v. korte trainingen in grondwerk om haar rustig aan weer sterker te laten worden. Om haar weer terug te brengen naar een staat passend bij de betekenis van haar naam. Ze geniet enorm van de aandacht en de dat ze iets mag doen.