Over ons

Alegria Horsetraining, Lusitano, Kruising IJslander Haflinger, Appaloosa, Arabier, Fries, Peruaanse Paso, labrador
Van links naar rechts: Romeijn & Pretta, Suze & Alegria, Ronald & Tiburon, onze Labrador Vino, Lisette & Rasta's Kiani, Kaj & Rasta, Pleun & Fantastica Alegria

Ik ben Lisette de Jong-Schoon en inmiddels 33 jaar tussen de paarden. Mijn passie: zorgen voor blijdschap en vooruitgang in omgang en trainen met paarden. Om zachtheid te creëren naar jezelf en naar het paard. Ofwel: jezelf en je paard tijd gunnen om te leren en genieten van de weg.
En om mensen te leren waarom je paard iets niet doet of moeilijk vindt zodat je gericht kunt werken aan verbetering.

 

Ik heb jarenlang jonge paarden gereden voor anderen. En op maneges reed ik het liefste op de "moeilijkere" paarden/pony's. Ik haalde veel voldoening uit de band die ik met deze manegepaarden op kon bouwen. Een goede relatie met het paard vond ik van kind af aan al erg belangrijk. Met jonge paarden en deze manegepaarden ging het jaren zorgeloos. Met respect en een goede dosis positiviteit kwam ik altijd een heel eind.

 

In 2007 kocht ik mijn eerste eigen paard: Rasta. Zij was erg verwaarloosd geweest en bang geworden voor mensen. Zij was zodanig mentaal beschadigd dat ik er met alleen geduld en respect er niet meer kwam. Buiten mij kon niemand haar ook maar vasthouden, want dan raakte ze compleet in paniek. Haar vertrouwen in de mens was verloren gegaan. Ze was 24/7 gestresst en verwondde zichzelf iedere dag.

 

Waar angst is kun je niet leren.

 

Hierdoor ben ik mijn horizon gaan verbreden. Ik wilde zorgen dat Rasta nog heel veel gelukkige jaren zou meemaken. Mede door het toepassen van kennis uit Natural Horsemanship, Academische rijkunst en Centered Riding is zij weer een gelukkig paard. En zijn we zowel op recreatief als dressuurmatig vlak mooi aan het groeien.

 

De reis heeft vele ups en downs gekend en ik heb ervaren hoe radeloos je kunt zijn als je met je beste wil niet verder komt met je paard. Waardoor het rijden in de bak niet leuk meer is, omdat er geen progressie is. Daarom help ik graag anderen ook weer op weg met hun paard. Zodat het plezier en trots weer kan groeien.

 

Door te leren werken op zo'n diepe connectie met paarden kwam ik weer in contact met mijzelf. En dat wil ik graag ook anderen meegeven. Want de magie van dansen met paarden komt pas los als echt jezelf te bieden hebt aan je paard. 

Doordat ik na jaren van ontwikkelen met mijn paarden ontdekte wie ik echt was betekende dat een nieuwe start. Door dingen echt los te durven laten vond ik echte liefde en een diepe verbinding met mijn warme samengestelde gezin. Zij staan breed achter Alegria Horsetraining. Samen dragen wij zorg voor onze paarden en beleven we met het hele gezin plezier met de paaarden. Wij delen graag de magie van onze paarden met jou om te ontdenkken hoe samenwerken met paarden kan voelen. 

 

Het is mijn passie om anderen te leren om een fijne samenwerking met hun paard te creëren. Waar je leert hoe je doelgericht met je paard kunt gaan trainen met wederzijds begrip en respect.

 

Mijn paarden hebben allen hun eigen uitdagingen en niet de ideale lichaamsbouw voor het dragen van een ruiter. Ook hierin heb ik een enorme drijfveer gevonden om mij te blijven ontwikkelen. Om door middel van grondwerk, longeren en trainen onder het zadel het paard te leren op een gezonde manier het ruitergewicht te dragen.

 

Mijn historie en ontwikkeling in de paarden:

In 1991 ben ik begonnen met mijn eerste rijlessen. Naast de rijlessen heb ik jarenlang een verzorgpony gehad.
Ik ben in 2001 gestart met de opleiding paardenhouderij bedrijfsleiding in Barneveld. Ik heb stage gelopen op het NCPG, maneges (Woelige Stal & Het Lamoen), IJslanderstallen in Duitsland (Vindhólar & Grenzdyck). En in 2004 heb ik mijn diploma behaald.

Tussen 2002 en 2007 heb ik verschillende jonge paarden voor de verkoop gereden.

In 2007 kocht ik mijn eerste eigen paard waar mijn ontwikkeling in een stroomversnelling raakte. In 2009 heb ik kennis gemaakt met natural horsemanship, stukje vrijheidsdressuur opgepakt en in 2012 ben ik begonnen met de Academische Rijkunst.

In 2014 kocht ik twee paarden erbij, een 3 jarige Töltende Draver (nog niet beleerd onder het zadel) en een 11 jarige kruising Fries x Peruaanse Paso (zadelmak, maar nog niet los gereden). Beide paarden heb ik zelf beleerd en doorgetraind.

Van 2015/2016 heb ik de instructeurs/trainersopleiding bij Equilibrio gevolgd. En heb ik steeds meer verdieping opgedaan in voedingsleer, biomechanica, gedrag en trainingleer van paarden.

In 2016 heb ik de opleiding tot Centered Riding instructeur level 1 gevolgd en met succes afgerond. 
Vorig jaar (2016) ging mijn ontwikkeling wederom enorm in de lift. Dat jaar ben ik gestart met de instructeursopleiding aan de Human & Horse Academy van Greetje Hakfoort. Clinics gevolgd in Centered Riding, Working Equitation en Academische rijkunst. dressuurmatig rijden en Working Equitation.

Sinds 2016 volg ik privélessen bij Greetje Hakfoort in grondwerk, werken aan de hand, longeren, 
In 2017 heb ik twee clinics van Bent Branderup bijgewoond. Waarvan één als theoriedeelnemer en één als praktijkdeelnemer. Daarnaast heb ik voor de tweede keer meegedaan aan een 3-daagse clinic Working Equitation.

In 2017 heb ik Arezzo (6 jarige Haflinger) zadelmak gemaakt en via grondwerk beleerd. Hebben we een Minishet gekocht die ik door middel van grondwerk verder aan het beleren ben onder het zadel. En sinds kort heb ik een 4 jarige Lusitano gekocht van Greetje Hakfoort waar ik samen met Greetje mee aan de slag ga. Genoeg paarden om van te leren!

September 2017 Geslaagd voor het eerste leerjaar bij Human & Horse Academy

Oktober 2017 gestart met tweede leerjaar Human & Horse Academy.

Januari 2018 geslaagd voor het praktijkonderdeel grondwerk aan aan de Human & Horse Academy als HH Instructor

Februari 2018 Schriktraining gevolgd

Maart 2018 geslaagd voor het praktijkonderdeel longeren aan de Human & Horse Academy

Maart 2018 mijn debuut gemaakt in de dressuursport met Alegria

April 2018 2-daagse Clinic Guasha gevolgd 

April 2018 Proefgerichte clinic L1 gevolgd met Alegria bij Ton Koenderink

Mei 2018 L1 startgerechtigd met Alegria

Mei 2018 Driedaagse clinic Working Equitation met koeienwerk gevolgd en een clinic schriktraining

2018/2019 Cavalletti lessen bij Merel Tolkamp

September 2018 geslaagd voor theorie-examen bij Human & Horse Academy
November 2018 gestart met de therapeuten opleiding Guasha voor mens & paard
2020 Basisopleiding Paardencoaching Caprilli
2021 lessen dressuurlessen gevolgd bij Inge van der Schaft - Stal Sprengenhorst
2021 Basisopleiding 2 - Systemische Paardencoaching Caprilli
2021 Algemene Coaching Caprilli


Ik ben altijd op zoek naar nieuwe methoden die ons weer verder kunnen helpen en ik hou van afwisseling. De dressuur is mijn basis. Naast dressuur rij ik graag in het bos met mijn paarden, werk ik graag in liberty, maak ik graag een sprongetje en rij ik graag een Working Equitation Parcours. Op dit moment boek ik lessen bij Portugeese leermeesters.

 

 

Graag stel ik jullie hieronder voor aan mijn fantastische leermeesters op vier benen.

Kruising Arabier x New Forest

Rasta (overleden op 5-3-2023) zij verdiend haar vaste plek op onze pagina. Mijn inspirator ❤️

Betekenis naam: Vrijheidsstrijder

 

Ras: kruising Arabier x New Forest

 

Stokmaat: 1.54m

 

Sinds haar 7e levensjaar is zij bij mij. In april 2007 kwam mijn eerste eigen paard op mijn pad. Ze was erg getraumatiseerd en daar moesten we een weg in vinden. We hebben diepe dalen gekend waarin ik niet meer wist hoe ik haar verder kon helpen om weer een gelukkig paard te worden. Door haar ben ik de paardenvrouw die ik nu ben. Mijn doel was haar weer te leren genieten van het gezelschap van mensen en met plezier samen te kunnen trainen. En dat is gelukt.

Inmiddels is zij 18 jaar en een gouden vriendin voor het leven.

Rasta kan je het prachtige gevoel geven alsof in haar kunt kruipen. Ze is enorm zuinig op haar ruiter en een echt moedertype. Onwijs zorgzame dame die zich aanpast aan het niveau van de ruiter.
Ze regelt graag alles in de groep. Kortom een fantastisch paard.
Rasta kent in stap en draf alle zijgangen. Waarbij de zijgangen in draf onder het zadel nog meer bevestigd moeten worden. Met haar kan je meer ervaring opdoen in de zijgangen. 
Rasta kan je ook goed helpen om meer te leren over je zit en teugelhulpen, omdat ze hier heel fijn op reageert. 

Pretta

 

Betekenis naam: Ondeugend meisje

 

Ras: kruising Ijslander x Haflinger

 

Stokmaat: 1.35m

 

Sinds oktober 2020 versterkt deze kleine, maar stoere pony ons. Pretta kwam op mijn pad via PK Pony's. We hadden gelijk een klik met elkaar. Pretta is ondeugend, maar met een klein hartje. Ze heeft veel power, maar is ook heel braaf en zorgzaam met kinderen. Een leuke pony om van te leren. Ze geeft vertrouwen en daarnaast geeft ze ook wijze levenslessen mee. We zijn onwijs blij met deze pony in ons team erbij.

Kruising Fries x Peruaanse Paso

Alegria

 

Betekenis naam: Blijdschap

Ras: Kruising Fries x Paso Peruano (4-ganger)

 

Stokmaat: 1.50m

 

Zij kwam als derde paard op mijn pad eind augustus 2014. Een welkome afwisseling in de kudde. Zij is een paard dat uren met je kan knuffelen zonder dat het haar gaat vervelen. Ze is graag bij mensen. In het trainen was ze wel uitdagend. Ze was erg bang om fouten te maken en sloeg snel in paniek. Haar vluchtreflex was enorm. Hierdoor ben ik met haar opnieuw begonnen met beleren. Eerst via NH en toen ze voldoende vertrouwen had zijn we het grondwerk volgens de Academische rijkunst in de Human & Horse stijl op te gaan pakken. Toen dit voldoende bevestigd was ben ik haar opnieuw onder het zadel gaan beleren.

Inmiddels heeft ze geleerd dat als ze iets spannend vindt of niet snapt dat ze beter even stil kan gaan staan en dan proberen we het gewoon opnieuw. Ze vindt trainen inmiddels zo leuk dat ze zelfs in galop van de wei komt als je haar roept. Zij gaat nu met mij mee naar de opleidingen en ze geniet volop. Ook zijn we inmiddels gestart met dressuurwedstrijden en inmiddels L1 startgerechtigd. Alegria is een onwijs liefdevol paard waar ook mijn zoontje inmiddels als een blok voor is gevallen. Zij is omgetoverd van onvoorspelbaar in een super betrouwbaar paard waar ook kinderen vol plezier op kunnen rijden.
Alegria kan je heel mooi leren concentreren en je rust te vinden. Ook kun je op haar heel goed leren voelen wanneer een paard op de voorhand is of in horizontale balans. Dit verschil is bij haar heel goed te voelen door haar lichaamsbouw.

 

 Lusitano, Veiga, Valkkleurig paard, Iberische paarden

Tiburon

 

Betekenis naam: Haai

 

Ras: Lusitano (Veiga)

 

Stokmaat: 1.60m

 

Sinds september 2017 is onze paardenfamilie onverwacht verder uitgebreid. Dit vriendelijke sprookjespaard zag ik in maart 2017 voor het eerst toen Greetje hem net gekocht had. Ik was op slag verliefd op hem, maar ik had nooit durven dromen dat hij nu in mijn "stal" zou staan.

Lusitano, merrie, Veiga

Fantastica Alegria

 

Betekenis naam: Fantastische vreugde

 

Ras: Lusitano (Veiga)

 

Stokmaat: 1.55m

 

Sinds 22 juli 2018 is Fantastica Alegria bij ons. Zij was erg bang voor mensen en sloot zich af en bouwde spanning op totdat er een uitbarsting kwam. Binnen een week was ze echter al omgeslagen naar zeer geïnteresseerd in mensen die hier op het erf kwamen doordat ze zo mensgericht is. Ze is heel ijverig en wil altijd in connectie zijn. Ze is een onwijs werklustig en speels paard. Ze geeft echt het centaur gevoel. Ze is sinds begin 2019 onder het zadel en is nog in opleiding. We hopen op den duur mooie Lusitano veulens te kunnen fokken met haar om ons steentje bij te dragen aan dit mooie zeldzame ras. En wie weet zal ze in de toekomst ook geschikt zijn als lespaard. Ze krijgt alle tijd en ruimte om zich te ontwikkelen en te ontdekken welke rol haar goed past.

Appaloosa, Appaloosaveulen, Panterbont

Rasta's Kiani

Betekenis naam: Rasta's lang verwachte kind

 

Ras: kruising 25% Arabier 25% New Forest 50% Appaloosa (vader HH Nevada van Greetje Hakvoort)


Stokmaat: zomer 2021 - 1,54m

 

Op 25 maart 2019 heeft Rasta dit prachtige panterbonte veulen gekregen. Kiani is een ondernemend en nieuwsgierig paard. Ze is heel mensgericht en komt altijd naar je toe voor een knuffel. Toen ze 2 jaar was ben ik rustig aan begonnen met grondwerk. Om haar mentaal meer uitdaging te geven en meer lichaamsbewust te maken.