Transformaties door positieve bekrachtiging en trots

Vaak geloven mensen niet hoeveel er mogelijk is met hun paard. Je herkent het vast wel. Dat je vervelende reacties krijgt op je paard. Of mensen die goed bedoeld ieder minpuntje van jouw paard weten te benoemen. Met als resultaat dat de moed je in de schoenen is gezonken? 

 

Met de juiste training kan ook jij de schoonheid uit je paard halen die er eigenlijk al die tijd al in zat. Wanneer een paard waardering krijgt, aangemoedigd wordt om net dat stukje extra te leveren en zich trots mag voelen. Dan zal je zien dat jouw paard zienderogen zal veranderen. Kijk maar eens naar je paard op de wei. Als je paard zich trots voelt en een ander wil imponeren dan komen er bewegingen voorbij die je onder het zadel wellicht nog niet hebt ervaren. Door jouw paard een trots gevoel te geven i.c.m. de juiste training kun je dit ook onder het zadel bereiken.

 

Een paard dat vertrouwen ontvangt zal ook meer vertrouwen geven. Je kent vast zelf ook wel situaties dat iemand jou vertrouwen gaf en je het gevoel gaf dat je het wel kon en je aanmoedigde. Ben je toen toch verder gegaan dan je normaal zou doen?

En je kent vast ook wel situaties waarin iemand je dingen liet doen terwijl je er zelf nog niet klaar voor was. En toch deed je het onder bepaalde druk. En als het niet goed ging. Voelde jij je dan gemotiveerd om het nog een keer te doen?

Waarschijnlijk niet.

 

Waarom zou dat bij paarden anders zijn? Van kind af aan werkte ik al aan motivatie bij paarden. Op 7-jarige leeftijd reed ik op een Fjord met enorm overgewicht op de manege. Menig kind had zweepslagen en een hoop schoppen tegen het paard nodig om haar in galop te krijgen. Terwijl ik op haar zat en joelde dat ze het kon. En ik kan je vertellen dat ze het voor me deed. En eenmaal in galop vertelde ik haar hoe knap ze was en moedigde ik haar aan. Ondanks slechte conditie deed die knappe Fjord het voor mij. En niet omdat ik nou zo’n geweldige ruiter was. Ik zat immers net op paardrijles. Ze deed het omdat het voor beide goed voelde.

 

Een paard staat open om met ons te werken. Een paard van 600kg staat toe dat wij op hun rug stappen. Ze willen graag die vriendschap met de mens aan gaan. Anders lieten ze ons echt niet opstappen. Toch wordt er vaak gedacht dat paarden dingen doen om ons te pesten. Door goede leermeesters weet ik nu waardoor paarden soms niet of niet goed reageren op de hulp. Soms omdat ze ons niet snappen. Soms omdat ze het niet kunnen en soms omdat we niet duidelijk communiceren. Door te onderzoeken waar het aan ligt en je paard te enthousiasmeren. Te laten voelen hoe mooi hij/zij is kunnen we zo veel meer bereiken dan we ooit voor ogen hadden. En dat maakt dat je beide zo veel meer plezier hebt tijdens de training.

 

Hieronder zie je voorbeelden van Alegria en Elin. Hoe zij zijn veranderd in beweging, uitstraling en bespiering. Maar ook hoe houding en zit lessen ons verder hebben geholpen.

 

Foto 1: zie je Alegria in verzet. Door haar disbalans is het in dit stadium nog bijna onmogelijk om haar hals te laten zakken. Door de balansproblemen is ze onvoorspelbaar, tegen de hand, gespannen in haar rug. Voor de ruiter betekent dit veel uitdagingen op het gebied van ontspanning, zit en balans. Ze was in dit stadium erg zwaar in de hand. Ze was angstig en het tempo was slecht reguleerbaar. (2015)

 

Foto 2: is duidelijk zichtbaar hoeveel vrijer Alegria is in haar lijf. Ik kan comfortabel doorzitten op een ontspannen rug en ze is attent op mijn hulpen. Hier is een prettige samenwerking en communicatie. (zomer 2017)

 

Foto 3: een trots paard en een trotse ruiter


Foto 4 & 5: Elin was het scheefste paard dat ik tot nu toe in mijn handen heb gehad.  Op foto 4 & 5 is te zien hoe zij nog op de voorhand loopt en naar links kijkt om overeind te blijven in de bochten rechtsom. Onder het zadel wiebelde ze alle kanten op en alle lichaamsdelen leken onwillekeurig alle kanten op te schieten. In dit stadium werkten we voornamelijk in het grondwerk en aan de longe om te werken aan haar balans. (2015)

 

Foto 6: Is het nog erg zoeken om haar tussen 2 teugels te houden, maar haar horizontale en verticale balans is hier al sterk verbeterd. Mijn eigen houding is hier ook nog in ontwikkeling (voor Centered Riding). (eind 2015)

 

Foto 7, 8 & 9: Hier is zichtbaar hoeveel haar balans verbeterd is. Ook haar bouw lijkt te zijn veranderd door haar bespiering. Inmiddels is ze boterzacht in de mond, heerlijk door te zitten en goed op kleine zithulpen te rijden. Door Centered Riding is ook mijn houding en zit verbeterd. Door betere balans en vering in mijn lijf kan ik mijn paard beter begeleiden om in balans te lopen.

 

 

In galop met mijn lieverlingspony op de manege.