· 

Hoe is het gesteld met ons eigen lijf?

Hoe is het gesteld met ons eigen lijf?

Een gevoelig onderwerp….zijn wij als ruiter wel in vorm? Als instructrice vind ik dat het mijn verantwoording is om klanten hierover te adviseren. Echter kan dit onderwerp toch wel gevoelig liggen.

 

De klanten die ik aantrek zijn gelukkig allemaal klanten die open staan voor een frisse blik op zaken. Daarom rollen mijn klanten gelukkig zelf vaak wel zelf in het inzicht dat ons eigen lijf net zo belangrijk is om te trainen als die van het paard.

Soms wordt ik ineens verrast door een inzicht en hebben ze al een personal coach gevonden om lekker aan de slag te gaan met hun eigen lijf. Dat maakt mij zo gelukkig als mensen hun eigen fitheid net zo belangrijk vinden als die van hun paard. Het is iets waar we nog te weinig bij stil staan. Ook al ben je niet zwaar. Dan nog is een ongetraind lijf een grotere belasting voor  je paard.

 

Zo is rompstabiliteit een belangrijk onderdeel in mijn lessen. Zowel met grondwerk als rijden. Als we van het paard een inspanning vragen dan doe ik zelf ook mee. Door de juiste spieren aan te spannen of te ontspannen geef je in het grondwerk een helder beeld aan je paard. Zo zie ik dat als een klant de rugspieren mooi kan verlengen en rechterop komt te lopen dat de paarden direct ook verbeteren in de horizontale balans. Onwijs mooi om te zien.

En tijdens het rijden zie je direct verschil in paard en ruiter zodra de ruiter beter de rug kan verlengen vanuit ontspanning en betere buikspieren ontwikkeld. Maak maar eens je rug hol. Je buik wordt nu lang. Wat gebeurd er met je bekken? Die kantelt! Hierdoor ontstaat een neerwaartse druk op de rug van je paard. Terwijl wij die zo graag omhoog zouden zien komen als wij ons paard trainen. Door oefeningen help ik ruiters anders te gaan zitten in balans op het paard. En die balans tussen de spieren voor en achter maken dat je zit een meer opwaartse beweging kan toestaan.

Maar wat nou als je een holle rug hebt? Of wellicht een wat zwaarder lijf? Of een heel lang slank lijf met weke rug? Deels is dit natuurlijk aanleg. Maar ook ons werk en dagelijkse bezigheden hebben invloed op ons lijf. Zo veroorzaakt spanning een soort van foetus-houding als reflex in je lijf. En dat betekend dat we in elkaar duiken.

Ik ben hier dagelijks bewust mee bezig. Om mijn lijf steeds meer te verbeteren en vrijer te kunnen bewegen. Uiteraard doe ik dit niet 24/7, alhoewel mijn man mij al een keer galopperend in mijn slaap heeft betrapt hahaha! Dus wellicht als ik goed op dreef ben sla ik door inhet oefenen in mijn slaap 😊

 

Door anders te gaan lopen kun je al beginnen om te werken aan je lijf. Door te lopen en te vertrekken vanuit mijn onderrug i.p.v. hoofd loop ik rechterop en meer in balans. Vaak loop ik door haast voorover. Dit probeer ik nu steeds te corrigeren en vanuit mijn centrum te gaan lopen. En ondanks dat ik hier al een paar jaar mee bezig ben om anders te bewegen blijft de natuurlijke reactie aan je “trekken”. Door hier bewust mee aan de slag te gaan wordt het bewustzijn van je lichaamsgebruik wel steeds groter en ga je stukje bij bij beetje steeds beter bewege.

 

Tijdens grondwerk en het rijden ben ik altijd bezig met het voelen in mijn lijf. Waar hou ik vast? Waar kan mijn lijf beter bewegen? En ik kan je vertellen…..Hierin is altijd ruimte voor verbetering. Je bewegingspatroon en bespiering veranderen heeft veel tijd nodig. En zodra er iets gebeurd schieten oude patronen er weer in.

 

Toch is mijn lijf al heel erg veranderd (zie foto: eind juni 2018). Ik heb een minder holle rug en sterkere buikspieren gekregen. Ook zijn mijn beenspieren enorm veranderd doordat ik andere spieren ben gaan gebruiken. Hierdoor merk ik dat ik minder hoef te doen in het zadel en meer kan ontspannen doordat mijn spieren zo sterk zijn dat ze de bewegingen makkelijker kunnen opvangen. Laatst wees een vriendin van mij erop hoe gespierd mijn lijf is geworden. Eerlijk gezegd. Mij was het nog niet opgevallen, omdat ik alleen maar naar Rasta keek op de foto. Maar inderdaad wat is mijn lijf veranderd in bespiering. Ik voelde me al wel veel sterker en daardoor ga je ook mentaal je sterker voelen. Dat pak je dan maar mooi weer mee, maar ik vind het zo leuk dat het ook nu in beeld terug te zien is.

Door dus je beweging in je dagelijks leven te veranderen train je gedurende de hele dag je lijf eigenlijk al. En bewegingstherapeuten, grondwerklessen en houding & zit lessen kunnen je hier weer verder in helpen ontwikkelen. Dit is iets wat mij dagelijks inspireert. Ik vind het heerlijk om te zien hoe lijven steeds vrijer kunnen bewegen en dat daardoor het genieten en gevoel meer naar voren kan komen. Want als je veel moet spannen gaat mijns inziens het voelen en genieten verloren.

Vond je dit een interessante blog om te lezen? Laat het dan hieronder weten en deel deze blog met je vrienden.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ayla (dinsdag, 10 juli 2018 16:26)

    Wat een mooi geschreven artikel! Vaak vergeten we inderdaad hoeveel invloed ons lichaam op het paard heeft. Ik ga hierop letten in mijn dagelijkse bezigheden. Top. Weer een mooi stukje bewust wording!