· 

Omgaan met druk

Ik kom het vaak tegen. Bij mezelf en bij anderen. Zonder dat we het zelf in de gaten hebben leggen we onszelf vaak een druk op.

 

 

Druk zorgt er mijns inziens voor dat het vaak niet mooi wordt waar je naartoe aan het werken bent. Het is uiteraard wel goed om doelen te stellen, maar het moet nooit te koste van je paard en jezelf gaan. En trainingen worden mijns inziens pas mooi als je lachend en speels kunt werken met je paard. Dat je je paard het gevoel kunt geven dat hij/zij het beste paard paard van de wereld is.

 

Zo ben ik nu aan het trainen naar mijn examen werken aan de hand. Er zijn nog wat puntjes die op de i moeten worden gezet. Mijn intentie is om de auditie op te nemen met Elin deze zomer. Als ik zou kiezen voor een ander paard zou ik het mezelf misschien wat makkelijker maken, maar ik vind het zo gaaf om te laten zien dat zij het kan. Ik ben zo trots op wat Elin nu allemaal voor me wil doen. En dat wil ik graag laten zien d.m.v. dit examen. Maar die puntjes op de i zijn toch nog wel wat pittige uitdagingen.  Zo valt Elin snel in een andere “versnelling” als ze het moeilijk vindt. En voor je het weet zit je in tölt i.p.v. draf of galop. Ik loop me de benen uit mijn lijf, maar toch valt ze snel in een andere gang of mix daarvan. Terwijl ik zie dat Elin echt al mooi verzameld loopt. Frustratie ligt dan op de loer, want ik wil zacht en upbeat kunnen blijven.

 

Nu ken ik mezelf. Als het einde in zicht komt word ik onzeker en ga ik twijfelen over mijn eigen kunnen. En dat haalt de funfactor uit de training. Dan slaan mijn hersencellen door en die blijven maar piekeren of het me ooit gaat lukken. Dus ik ben gaan nadenken hoe we het leuk kunnen houden voor ons beide.

 

Om te zorgen dat het leuk blijft heb ik bedacht om Working Equitation in te zetten om spelenderwijs te werken naar onze auditie werken aan de hand. Zo blijft het spelelement aanwezig ook nu ik zo fanatiek word als het examenniveau steeds meer in zicht komt.

 

Door aan de hand haar te laten galopperen naar het onderdeel beker omhangen denkt Elin mee en maakt ze zich op om daarheen te kunnen galopperen en draaien. Voor ons beide geeft dit een duidelijke richting en het feest is groot als we het gered hebben in galop tot aan de staanders. Ze krijgt dan veel lovende woorden en als ik echt goed op dreef ben komen er ook nog knuffels en kussen bij aan te pas. 

 

Als ze daar netjes naast me staat tussen de staanders moedig ik haar aan om weer als een trotse dame vanuit stap weg te galopperen naar de lifestock pen. Elin heeft hier net als ik veel lol in. We zijn beide bloedfanatiek om te verbeteren. De lifestock pen is voor haar echt een kleine volte om te galopperen. Hiermee trainen we dan weer meer de verzamelde opwaartse galop. En naar de bekers meer de voorwaartse beweging in de galop. Door de hindernissen is het plaatsje voor Elin heel duidelijk. En kan ik zacht blijven, omdat ze echt binnen de kaders wil blijven. HEt voelt zo gaaf als je ziet hoe ze zich voorbereid om een galopsprong om die pionnen te draaien. Ze wil het dan zo graag. Die expressie laat mijn hartje sneller kloppen.

 

Doordat we er een spel van maken blijft de frustratie uit. Ik kom euforisch de bak uit als Elin weer een sprong langer heeft kunnen galopperen aan de hand. Of meer afdruk heeft gekregen. 

 

Vandaag was ik benieuwd of het voelbaar was onder het zadel hoe sterk ze al verbeterd is in het werken aan de hand. Het resultaat was voelbaar! Haar galop is zo krachtig aan het worden. Soms galoppeert ze met mij op haar rug bijna op de plek aan. Wat voor mijn töltende Draver een enorme prestatie is. Dan begin ik te joelen van plezier en moedig ik haar aan. Ik ben dan zo trots op haar en ik merk dat dit haar goed doet. Dan loop ik over van geluk. Vandaag liet ze echt zien hoeveel sterker ze al is geworden door het werken aan de hand. Haar travers in draf onder het zadel liep veel soepeler! Ik stond versteld hoeveel ze bvooruit is gegaan sinds we op deze manier het werken aan e hand hebben opgepakt. Waardoor ik dacht: laten we voor de grap het appuyement in draf eens meepakken. Ze overtrof zo mijn verwachtingen. Door te zorgen dat de druk weg blijft en de fun blijft gaan we zo snel vooruit. We zullen zien of we het halen deze zomer. Ik ben in ieder geval trots op hoe we het hebben opgelost. 

Hier een link naar een video waar we de galop rechtsom aan het oefenen zijn nog zonder roundpen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0